Общопрактикуващите лекари в Пиринско също излизат на протест

Общопрактикуващите лекари от Сандански излизат на протест утре, а в четвъртък ефективните протестни действия ще обхванат градовете Благоевград, Петрич и останалите населени места в областта. Това заяви за Дарик д-р Елена Янева, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Благоевград (СОПЛОБ).

"Има призив и от страна на Районната колегия на Българския лекарски съюз към всички членове да протестират. Има призив и от семейните лекари", заяви д-р Янева и допълни, че и двете сдружения - СОПЛОБ и ДОЛБО (Дружество на общопрактикуващите лекари в Благоевградска област) призовават за протестни действия на 31 март.

"Бъдещето на здравната реформа, ние, семейните лекари я виждаме в разговори в спокойна обстановка, в която да се доизчистят недомислиците в определени наредби. Всъщност и затова се започна протеста, защото не бяхме чути", посочи тя.

"Достатъчно преживяхме през всичките тези години, от 2000-та до сега. Вместо нещата да се подобряват, те се влошават. Вместо НЗОК да е самостоятелна структура, тя в момента е приватизирана от изпълнителната власт. Не може по този начин да се работи", категорична бе д-р Янева.

УС на ДОЛБО предлага общопрактикуващите лекари навсякъде в Благоевградска област да спрат работа по здравна каса в деня на протеста, като предварително е определен кабинет за спешни случаи.