хероин

Агенция “Митници” и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са домакини на проведена в Сандански 17-та среща на Целевата група за противодействие на наркотрафика към Центъра за борба с трансграничната престъпност към Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа.

България координира дейността на работната група от създаването й през 2001 година. Центърът, със седалище в Букурещ, е уникална оперативна организация, в която пряко сътрудничат чрез обмен на информация и участие в координирани съвместни разследвания митнически и полицейски служители за връзка от 13 държави-членки - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. Други 22 страни и международни организации са асоциирани като наблюдатели.

На срещата в Сандански представиха годишният регионален доклад по наркотиците за 2010 година. През годината ИСЮЕ Центърът е координирал 14 съвместни разследвания, включително 3 контролирани доставки на наркотици и е подпомогнал финансово и логистично повече от 20 тактически и оперативни срещи в тази област.

Анализът показва, че митническите и полицейски органи на държавите-членки са задържали близо 14 тона опиати, 97 процента от които хероин. Задържани са значими количества оцетен анхидрид, който е основният химикал при синтеза на хероин и над половин тон синтетични наркотици – предимно амфетамин и екстази.

Според данните от доклада, марихуаната остава най-важният наркотик от гледна точка на иззетите количества – общо 90 тона в над 30 000 случая. Друг важен проблем в доклада, са така наречените дизайнерски наркотици, известни още като "Legal Highs”, които са определени като нова заплаха за държавите в Югоизточна Европа.