Мюсюлмански забрадка и дълбоко деколте? На никого не би му хрумнала подобна мисъл. Освен ако тя не бъде провокирана, какъвто е случаят с едно изявление на професор Орхан Чекер от Коня. Жените, които не са облечени според мюсюлманските обичаи, сами са виновни за сексуалните нападки спрямо тях. Това твърди професорът по теология и думите му изненадващо породиха остри протести дори от страна на дълбоко религиозни мюсюлманки.

Със забрадки и дълбоки деколтета

Предпазва ли фереджето?

Германският вестник "Дер Тагесшпигел" писа по този повод: "Група за защита на женските права издигна лозунг: "Дори и фереджето не предпазва жените от изнасилване". Айфер Ерел от организацията "Сефкат Дер" демонстрира по улиците на Коня, заедно с плътно забрадени жени - жертви на насилие. Ерел разказва, че също била прицел на сексуални нападки в автобус, въпреки че носи мюсюлманска забрадка. Ето защо, според нея, професорът трябва да си вземе думите назад и то колкото се може по-скоро.

Жените да си стоят у дома

Мерейм Илайда Атлас, студентка по право, писа възмутено в турския вестник "Радикал": "На професора май му се иска жените да си стоят само вкъщи. По неговата логика онези жени, които излизат навън, сами носят вина за това, което би могло да им се случи".

Дори и Мехмет Гьормез, шефът на институцията, отгоравяща за религията, застана зад критиците на професора от Коня, отбелязва германскят вестник "Дер Тагесшпигел". Не бива да се злоупотребява с написаното в Корана, като то се използва за оправдание за сексуално насилие", казва Гьормез. И турската министърка по въпросите на жените Алие Каваф обяви, че е погрешно да се изтъква облеклото на една жена като причина за сексуално насилие над нея. Междувременно срещу професор Чекер от Коня е заведено следствие, а опозицията в Анкара настоява за уволнението му от университета. Самият Чекер твърди, че думите му били разбрани погрешно.

Със забрадки и дълбоки деколтета

Предизвикано извинение

Според турския печат на всеки четири часа в страната се извършва изнасилване или се прави опит за това. Ето защо правителството в Анкара обсъжда предложение за химическа кастрация на сексуалните рецидивисти. След простест на женските съюзи министърът на транспорта беше принуден да се извини публично за женомразка статия в месечното списание на турските железници. "Преди десет години това не би могло да хрумне на нито един министър в Турция", обобщава германският вестник "Дер Тагесшпигел".

АТ/М. Липчева-Вайс/С. Гяуров  

DW