Телевизор

Много харесвам турските сериали, пия турско кафе, а приятели ме навиват да ходя в Турция на море, защото там било много хубаво. Да, братя и сестри турци, аз не съм изкуствен националист, нито мисля, че робството отпреди години е достатъчна причина за премахване на новините на турски от Българската национална телевизия. Да, правилно прочетохте или поне вие, които знаете български език – мисля, че не е редно тези новини да продължават да се излъчват. И ще ви кажа защо.

Първият и най-главен довод е, че всички сме БЪЛГАРИ и живеем в България, където официалният език е български и всички важни документи се попълват на български. Точно за това и НАЦИОНАЛНАТА телевизия трябва да излъчва единствено и само на български език. Не би трябвало да има никакъв проблем, който иска новини на „майчин” език, както бяха наречени в началото чуждоезичните новини, да кандидатства за телевизионна честота и да си направи канал, по който ако иска и цял ден да излъчва новини на турски език и каквито още предавания му скимнат.

И така стигаме до втория довод – след като живеем в България и децата ходят в български училища, а възрастните контактуват във всекидневието си и на български език, то за какво са новини на турски, след като всички разбират езика на страната, в която живеят. Само за да могат някои големци да се бият в гърдите и да парадират и дразнят населението с извоюването на чуждоезични предавания, чрез които да манипулират хората, че ако бъдат премахнати, ще започне едва ли не геноцид.

Е, братя и сестри български турци, не мисля, че сте толкова глупави да им повярвате и да се оставите да ви водят за носа за едни 50 лв. по време на избори или заради възможността да се срещнете безплатно с роднините веднъж на 4 години, когато трябва да се гласува за парламент. Това, че евентуално биха паднали новините на турски език от НАЦИОНАЛНИЯ ефир, въобще не означава, че започват гонки и чистки срещу турскоговорящото население.

Ако обаче има хора, които разбират само турски, то според мен трябва да се постараят да научат и езика на страната, в която живеят, защото как иначе ще попълват документи, като не знаят съдържанието им и всеки недоброжелател, дори и роднина, би могъл да ги излъже. Затова и ми направи страхотно грозно впечатление как млади и стари слизаха от автобусите по време на изборите и караха посрещащите ги журналисти да им взимат интервю на английски или друг чужд език, защото не разбират български. Е, искам да попитам, как тези хора прочетоха изборните бюлетини и посочиха човека, който според тях трябва да влезе в парламента?

На трето място хубаво е да се замислим дали в Турция биха пуснали новини на български език по националната телевизия. Или защо например в Америка, където по принцип няма национална телевизия, най-комерсиалните (NBC, CBS, ABC и Fox) не пускат новини на испански език, а испаноговорящите (над 28 млн. души) си имат канал (Telemundo), който излъчва на разбираем за тях език.

Не на последно място искам да кажа, че познавам български мохамедани, помаци и турци и смея да твърдя, че проявявам интерес към техните обичаи и порядки. Неведнъж съм се учудвала на твърдите им и поостарели позиции по някои въпроси на подрастващото население, но пък в крайна сметка това са си техни разбирания. И така в заключение искам да подчертая, че нямам нищо против това малцинство – не ги мразя, но за Бога братя и сестри, Българската национална телевизия трябва да излъчва само и единствено на БЪЛГАРСКИ език. Всички останали канали да правят каквото си искат.