byfОколо 1000 младежи от всички балкански и от различни европейски държави ще участват в ХІІІ Балкански младежки фестивал “Младостта на Балканите” от 10-ти до 15-ти септември в Сандански, който ще се проведе под патронажа на Държавната агенция за младежта и спорта. Това съобщиха от пресцентъра на ДАМС.

Фестивалът е най-голямото младежко събитие в Югоизточна Европа, което се подпомага финансово от Националния център “Европейски младежки програми и инициативи” и от Държавната агенция за младежта и спорта. Мотото на фестивала е “Младостта на Балканите днес – бъдеще за Европа утре!”. Събитието се организира от сдружение Балкански младежки фестивал “Младостта на Балканите”, в партньорство с община Сандански, Младежки информационен доброволчески център – Варна и др.

За първи път, тази година фестивалът се подкрепя и от Европейската комисия в Брюксел, защото ще бъде част от европейската кампания ”За различността. Против дискриминацията”. На 11 септември в Сандански ще пристигне 30-тонен камион на кампанията, който представлява подвижна сцена за младите хора, на която ще бъдат представени част от фестивалната програма и от посланията на “Младостта на Балканите”. Европейската обиколка на камиона цели да утвърди сред младите хора, че дискриминацията въз основа на религия, вяра, физическо различие, възраст, раса или етнически произход е противозаконна.

Фестивалът ще бъде открит на 10-ти септември с кръгла маса на тема “Междукултурният диалог – ключов фактор за развитие и партньорство в младежкия сектор”, с участието на младежки и студентски организации и структури, местни и държавни институции, печатни и електронни медии от България и Европа. В програмата на фестивала са включени още концерти, изложби, конкурси, спортни прояви, което дава възможност за изява на различни таланти у младите хора.

За четвърта поредна година Държавната агенция за младежта и спорта е партньор на фестивала. Основната цел на това събитие е да даде възможност на младежите от България, балканските страни и Европа да се опознават, да обменят информация, да разширяват контактите си, да споделят интересите и проблемите си, възможностите си за изява и сътрудничество.