Град Сандански

Започват приготовленията за 80 годишения юбилей на Сандански. Исторически справки сочат, че на 18 юни 1929 година ХХІІ-то обикновено Народно събрание приема закон, в който се обявява селището Свети Врач за град. По това време тук живеят като постоянни жители 3602 души. Това име просъществува до 1948 година, когато градът приема името на революционера Яне Сандански.

За честване юбилеят на града общинското ръководство е насрочило среща с ръководства на институции, не-правителствени организации и граждани на община Сандански, за да се включат с предложения за отбелязване на годишнината през 2009 година. Работната среща е насрочена за 9 октомври от 14.00 часа в голямата зала в сградата на кметство-Сандански.

Към момента общината има няколко предложения за инициативи, които да бъдат включени в програмата, каза зам. кмета по хуманитарни и духовни дейности- Мария Чинкова. Това са: научна конференция, тържествена сесия, тържествена програма, както и издателска дейност, която да включва цялостен филм за града, албум с 80 значими за развитието на града събития. Да бъде издаден юбилеен вестник, сборник от творчество и рисунки на талантливи деца от общината, рекламни материали, както и културно- туристическа програма с ученици с цел популяризиране забележителностите на града, спортни състезания и др. мероприятия предвидени да бъдат включени в тържествата по повод годишнината.

Предстои да бъде разработена и специална програма за работа с младежите, каза още заместник кмета. Чинкова подчерта, че с предстоящата среща се цели да бъдат очертани контурите на програмата за юбилея, като администрацията ще уточни окончателния й вариант.