gsm

Мобилните оператори у нас трябва да свалят цените на телефонните разговори. Таксите за терминиране ще паднат с 30%, което значи, че може да се очаква поевтиняване с 10-15%, изчислиха от "Активни потребители", пише Монитор.

Решението е наложено от Европейската комисия и от българската Комисия за регулиране на съобщенията. То трябва да влезе в сила в началото на идния месец, въпреки че операторите все още обжалват в съда.

Неотдавна излезе проучване на Еврокомисията, което показа, че цените на разговорите между абонатите на един оператор в България са сред най-ниските за ЕС. В същото време обаче у нас цените за свързване с потребител на друг телеком са сред най-високите. Например средната такса в Кипър е около 2 евроцента на минута, а у нас тя е 12 цента. Още повече това е само таксата, която компаниите си налагат при свързване с техен абонат. Тези отношения наподобяват таксите, които се начисляват, когато теглите пари от банкомат на друга банка - много по-високи са, отколкото, ако теглите от автомат на вашата банка.

Според наблюдатели ефектът на поевтиняване няма да се почувства веднага от потребителя. Тепърва предстои операторите да сключат нови договори с понижените цени. Това обаче се усети донякъде при цените на роуминга, след като родните оператори свалиха таксите.