Австрийският Ди Пресе обявявя, че правителството във Виена поставя нови ограничения пред притока на граждани от ЕС, наречени "социални туристи". Имат се предвид основно хора на пенсионна възраст от България и Румъния, които се преселват в Австрия, след което източват социалните облаги, ползвайки пенсионните добавки, които им се полагат. Става дума за това, че в момента всички, които нямат собствена пенсия или имат твърде ниска, получават от австрийската държава добавки до тамошната минимална пенсия от 793 евро, а това е привлекателно за гражданите на държави, в които нивото на пенсиите е ниско, като например България. Затова австрийското правителство поставя новото изискване, идващите от чужбина да доказват, че имат средства да се издържат сами.

Австрия: бариери за социалните туристи от България

Актуалният проблем около притока на нелегални бежанци от Северна Африка към Европа разгорeщи дискусията за защитата на европейските външни граници. Дойчландрадио излъчи разговор с берлинския сенатор по вътрешните работи Ерхарт Кьортинг, в което той предрича, че Общността ще се сблъска с допълнителни проблеми, когато България се присъедини към Шенгенското пространство. В този случай, ще са необходими специални правила със съседна Турция, които да гарантират, че "зелената граница" няма да бъде пресичана нелегално.

По темата за бежанците и защитата на границите вестник Пасауер Нойе Пресе интервюира Волфганг Босбах от ХДС, който е председател на Комисията по вътрешните работи на Бундестага. Той заявява, че Европа няма да остави страни като България, Румъния или Италия сами с проблемите им. Общността щяла да им помага с техника и специалисти. Ако външните граници на Общността не се опазвали ефективно, това щяло да предизвиква постоянни нови вълни на нелегални пришълци.

Битигхаймер Цайтунг в репортаж от Лудвигсбург разказва за проблемите на мигранти, които се установяват в Германия. Моника Милер от Каритас споделя, че много забележимо се е повишил броят на мигрантите от България и Румъния.

Австрийският Дер Щандарт съобщава, че едва 12 от общо 27 държави в ЕС са въвели централна телефонна линия (116 000), на която да се съобщава за изчезнали и отвлечени деца. Сред тях, според вестника, не са България, Великобритания, Кипър, Австрия и др.

Германският сайт за устойчиво развитие Наххалтихкайт съобщава, че България иска да произвежда електроавтомобилили. Британският производител Zero Carbon 2020 щял най-късно през есента да открие фабрика за производството на електромобили в Стара Загора. Там ще се монтират две марки: швейцарската Ринспийд и един спортен автомобил.

Австрия: бариери за социалните туристи от България

Обербайришес Фолксблат информира за изключително добре направени еврофалшификати в България. Според експерт на криминалните служби, дори уред за разпознаване на ментета ги "пропуснал" като редовни и чак при предаването им в банка, били разпознати. Според неназован експерт в България имало печатници за фалшификати, които денем произвеждали рекламни проспекти и дипляни, а нощем - подправени евробанкноти.

Щутгартер Нахрихтен пише, че системата за реагиране на спешни повиквания в Баден-Вюртемберг служи за модел, по който България да организира своята система. По този повод българският министър на здравеопазването, заедно с представители на БЧК и други експерти посетили германската провинция.

Няколко издания пишат за разпространението на шап в България, а Райнланд-Пфалц Онлайн предупреждава и да не се внасят никакви хранителни продукти като салами или млечни произведения оттам.

АГ/Б. Узунова/М. Илчева

DW