Скакалец

Биологично бедствие заради нашествието на марокански скакaлци обявиха в Благоевградска област. Това стана ясно на заседание в Областната управа, в което участваха директорите на Гражданска защита Стефко Бурджиев и на Растителна защита Антон Величков и областния управител Валери Смиленов.

Най-засегнати от насекомите се петричките села Генерал Тодоров, където нападението от хвъркати е обхванало 2 000 дка площ, Марикостиново - 1000 дка и с. Струмяни - 600 дка.

По-късно днес, след съвещание с кмета на община Петрич Вельо Илиев, ще стане ясно с какъв препарат ще бъдат третирани площите. Пръскането ще се осъществи чрез летателна техника. По данни на експертите засегнатите от скакалците територии са около 3 600 дка.

В България най-голяма е популацията на марокански скаклец в Кърджалийско и Благоевградско.

Разходите по заплащането на услугата по пръскането на площите ще бъдат поети изцяло от общините, като след представяне на съответната документация, те ще бъдат възстановени от фонда за бедствия към Министерския съвет.

Антон Величков от „Растителна защита” обяви, че предлага да се работи с бързо действащи препарати, тъй като мароканските скакалци вече са достигнали фаза, в която могат да летят и бързо да се разпространяват. Той предложи препаратът „Пиретроит”, който има нокдаун действие върху вредителя.При третирането с него скакалецът умира до 15 минути.

Най- потърпевши от препаратите могат да бъдат пчелите, заради което още днес кметове на селата започнаха да предупреждават пчеларите да затворят кошерите, за да ги съхранят. При високите температури, които са обхванали района, пръскането трябва да се извърши рано сутринта, уточни още Величков.

Веднага след съвещанието започна процедурата по прецезирането на площите засегнати от скакалците, определянето на площадките за летателната техника. Областната управа пое осъществяването на кординация и контрол по изпълнение на задачите.